Telomerer? Hva er det for noe?

Telomerer er gjentakelser av DNA-molekyler på slutten av kromosomene.

De er viktige i henhold til aldring fordi når DNA replikasjon oppstår, vil del av replikasjon helt ned hele strekningen av kromosomet ikke bli utført, slik etterlates noen DNA molekyler ved enden og blir ikke replikert.

Dette tapet av DNA kan være skadelig for cellen og samtidig for mennesket som den cellen tillhør,  ettersom DNA-sekvenser produserer viktige enzymer, proteiner, m.m. Ved å ha riktig antall telomerer i endene av kromosomene, vil det gjøre at kromosom gjennomgår flere replikasjoner uten skade og / eller tap av, ellers viktige DNA-sekvenser.

Folk som er eldre har kromosomer som har kopiert flere ganger. Telomerer holde disse aldrende kromosomer fra å bli ineffektiv eller skadelig for den enkelte.

Det er nå bevist at stress påvirker telomerene.  Forsking har vist at de som tar avslapping og det å stresse ned – på alvor – kan faktisk øke antall telomerer og snu utviklingien, noe en tidliger trodde ikke var mulig.

Kombinert med sunn kost – rikelig med fersk, ren diett – uten tilsetningsstoffer, uten usunne ingredienser så som sukker og overdose karbohydrater (di- og multisakkarider) – vil du samtidig gi dine celler nettopp det de trenger for å kunne replikere DNA på en sunn måte slik telomerene holder seg best mulig, lengst mulig.

Forsking har også vist at hodet vårt – hjernen vår – spiller en mye større rolle i forbindelse med helse enn vi ellers tidligere vil ha trodd.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *